top of page

Handelingen EHBO

Hier kun je informatie vinden over de handelingen zoals:

- In welke situatie pas je deze handeling toe

- Wat komt er allemaal bij kijken

​

Soms gebeurt er een ongeluk op een gevaarlijke plek, bijvoorbeeld midden op een weg. Of het gebeurt op een plek waar je geen Eerste Hulp kunt verlenen. Denk dan eerst aan je eigen veiligheid. Als je de situatie voor je zelf veilig acht kan je het slachtoffer verplaatsen naar een veilige plek. Maar dat mag niet zomaar. Er is een speciale manier om dit veilig te doen, namelijk de greep van Rautek.

De buik-naar-rugligging is een methode om een bewusteloos slachtoffer dat op de buik liggende wordt aangetroffen op de rug te draaien. Vaak is het niet goed mogelijk om de vitale functies te controleren als het slachtoffer op de buik ligt. De luchtweg is soms niet geheel vrij en de ademhaling is moeilijk te beoordelen. Daarnaast kan een buikligging de ademhaling bemoeilijken. Indien reanimatie moet worden toegepast, moet het slachtoffer altijd op de rug gedraaid worden.

Stabiele zijligging

Als iemand bewusteloos is en niet meer aanspreekbaar, maar er nog wel een normale ademhaling is, breng dan jezelf eerst in veiligheid. Vervolgens beoordeel je de toestand van het slachtoffer en bel je 112. Draai vervolgens het slachtoffer voorzichtig op zijn zij, behalve bij vermoedens van hoofd- en/of nekletsel. Wanneer het slachtoffer in stabiele zijligging ligt, ligt hij zodanig op zijn zij, dat hij niet makkelijk terugrolt. De stabiele zijligging zorgt er ook voor dat het slachtoffer niet kan stikken in zijn/haar eigen braaksel.

Heimlich bij baby en volwassenen
Rautek
Van buik naar rug draaien

Als iemand zich ernstig verslikt heeft en daardoor geen lucht krijgt, kun je met buikstoten volgens de Heimlich-greep de luchtwegen vrijmaken. Maar wanneer spreek je van een lichte verslikking en wanneer van een ernstige? Bij een lichte verslikking kan het slachtoffer nog gewoon spreken, hoesten en ademen. Bij een ernstige verslikking kan hij dit allemaal niet. Vaak is er ook een piepende ademhaling hoorbaar en doet het slachtoffer tevergeefs pogingen om te kuchen. 

Mitella omdoen

Een uitgevouwen mitella kan gebruikt worden als steun bij letsels aan de onderarm en de hand. Als je de mitella 1 keer dubbel vouwt zodat een nieuwe driehoek ontstaat is de grote geschikt voor kleine kinderen.

 

Een mitella kan ook gebruikt worden bij letsels aan de elleboog, de bovenarm en de schouder. Hiervoor vouw je de mitella 2 keer dubbel zodat een brede strook ontstaat (brede das). Vouw je de mitella daarna nog een keer dubbel dan krijg je een nog smallere strook die geschikt is voor kleine kinderen (smalle das).

Handhygiëne en steriele hanschoenen aandoen

Handschoenen draag je ter bescherming van jezelf en/of ter bescherming van de cliënt. In de meeste gevallen volstaan niet-steriele handschoenen. Er zijn echter handelingen die steriel moeten worden uitgevoerd, met steriele handschoenen dus.

​

Door het dragen van handschoenen voorkom je contact van je handen met bloed, lichaamsvochten, slijmvliezen of niet-intacte huid. Zo zorg je ervoor dat je zelf niet besmet wordt met ziekteverwekkers van de cliënt. Maar handschoenen zorgen er ook voor dat er geen micro-organismen via jouw handen worden overgebracht van de ene naar de andere cliënt (kruisbesmetting). 

Een snelverband is als het ware een vierkant gaasje met watten er in en twee rolletjes verband. Het is bedoelt om een wond snel te kunnen verbinden bij een bloeding. 

​

Denk hierbij aan de CSM
Circulatie: kleur (blauw)

Sensibiliteit: gevoel (tintelen)

Motoriek: beweeglijkheid

Het wonddrukverband wordt primair aangelegd om een (ernstige) actieve bloeding te stelpen en meer bloedverlies te voorkomen.

​

Werk altijd met een steriel gaasje onder de watten om er voor te zorgen dat de watten niet blijven plakken aan de wond.

​

Ook is het belangrijk op steeds na een winding, ter hoogte van de wond, het verband aan te trekken om zo het bloed nog meer te stelpen.

Snelverband aanleggen
Wonddrukverband aanleggen
Knieverband aanleggen
Vingerverband aanleggen

Een knieverband wordt aangelegd bij kneuzingen en verstuikingen van de ledematen. Het heeft tot doel om verdere zwelling te voorkomen.

​

Denk er goed om bij een knieverband aanleggen dat je het been van de cliënt altijd in de functionele stand zet. Dit doe je door de knie licht gebogen te verbinden. Op deze manier kan de cliënt de adl uitvoeren.

​

Denk hierbij aan de CSM
Circulatie: kleur (blauw)

Sensibiliteit: gevoel (tintelen)

Motoriek: beweeglijkheid 

Stap 1

Leg het gaasje op de wond.

Stap 2

Het verband enkele malen heen en weer over de vinger leggen.

Stap 3

Wikkel nu het verband van bovenaan de vinger naar beneden.

Stap 4

Wikkel het verband enkele malen over de rug van de hand naar en om de pols.

Stap 5

Zet het verband op de pols vast met een stukje hechtpleister.

© 2017 EHBO

bottom of page