top of page

Wet op geneeskundige behandelingsovereenkomsten

January 19, 2023

WGBO (wet op de geneeskundige behandelovereenkomsten) staan de rechten en plichten van de cliënten die zorg krijgen.  De WGBO is er voor medische behandelingen en onderzoeken. De GGZ, verpleeghuis en gehandicapten zorg vallen hier ook onder. De WGBO wet is belangrijk tussen de relatie van de cliënt en zorgverlener omdat de cliënt d.m.v. een overeenkomst duidelijk maakt wat de cliënt wel of niet wil op het gebied van zorg. De zorgverlener moet daarom goed op de hoogte gesteld worden door de cliënt.  De behandelovereenkomst komt tot stand zodat de eerste intake is geweest.

De volgende rechten en plichten hebben de cliënt:

Naast de WGBO wet is er een wet die heet dwang op de grond van WGBO. Volgens de WGBO staan de rechten en plichten altijd voorop van de cliënt maar er zijn uitzonderingen als de cliënt zelf niet in staat is om toestemming te geven bijvoorbeeld als iemand bewusteloos is maar wel medicatie nodig heeft. De arts heeft volgens deze wet toestemming om de gewenste behandeling aan de cliënt te geven (Wet op geneeskundge behandelingsovereenkomst , 2017)

Wet beroepen in de individuele gezondheidszorg

February 23, 2023

Wet BIG

De wet BIG (wetten op de beroepen in de individuele gezondheidszorg) is bedoeld om de zorg te beschermen en te bevorderen tegen ondeskundig en onzorgvuldig.

In artikel 36 wordt omschreven welke 13 handelingen deskundige mogen uitvoeren. Onder deskundige wordt verstaan, verpleegkundige, artsen, verloskundige en tandarts. De deskundige moeten wel bekwaamd zijn en onder bekwaamd wordt verstaan kennis, vaardigheid en attitude. Om geregistreerd te staan in de weg BIG moet een beroepsoefenaar een verzoek indienen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het verzoek wordt alleen geaccepteerd als het voldoet aan de eisen. De belangrijkste is die van het volgen/behalen van een opleiding (Verpleegkundigen en verzorgenden Nederland, 2017)

De kwaliteitswet zorginstellingen

May 28, 2023

De kwaliteitswet zorginstellingen

Deze wet verplicht elke zorginstelling van levering van verantwoordelijke zorg via bewust beleid en kwaliteitssystemen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kan maatregelingen nemen als de zorg van onvoldoende niveau is (rijksoverheid, sd) 

Please reload

Wetgeving

© 2017 EHBO

bottom of page